januari 02, 2008

Julstämning i New York

Mitt under final week för ett par veckor sedan bestämde sig jag och några av de andra internationella studenterna för att ta en dag i New York för att känna på julstämningen. Så sagt och gjort satte vi oss i bilen vid två-tiden på eftermiddagen när vi skrivit våra finals för dagen och började ta oss ner mot det stora äpplet. Som vanligt tog det runt en halvtimme ner till New London och allt gick som det skulle, tills vi kom ner mot The Bronx. Då stannade trafiken upp totalt och vi blev i stort sätt stillastående. Resan till New York tar i vanliga fall en bra bit mindre än tre timmar, denna dag tog det över fem timmar. Det kändes som att varenda människa i hela New York satt i varsin bil på I-95 i södergående riktning. Vid sju-tiden rullade vi in i ett parkeringsgarage där 7th Ave möter Central Park. Redan när vi gick ur bilen och kom ur garaget fick vi en spektakulär syn, man kan se hela vägen ner till Times Square därifrån och reklamskärmarna lyste upp den rätt grådaskiga New York-himmelen.

På andra sidan gatan såg vi de berömda (och kritiserade) hästdroskorna som skjutsar turister runt i parken. Vi valde att inte ta en tur utan gick istället mot 5th Ave. Den berömda shoppinggatan var full av folk och vi började strosa söderut. Alla de stora designers har stora lyxiga butiker här. Jag och Axel, en fransk student valde att gå in i Abercrombie & Fitch's butik, som är i en för oss lite mer bekväm prisklass. Det man direkt märkte var att ljudvolymen var extremt hög. Ur högtalarna spelades något som liknade urvattnad eurodisco från sent 90-tal och affären var fullproppad med butiksbiträden som alla troligen var modeller, specialutvalda för att bara se snygga ut därinne. Butiken hade hela fyra plan fullproppat med kläder och som tur var hade kläderna bättre stil än musiken. Mycket var väldigt fint men jag valde att låta plånboken ligga kvar i fickan denna gång.

Vi gick sedan vidare till Trump Tower och det Starbucks som är beläget på andra våningen där. Byggnaden har en överdådig entré med väldigt amerikanska utsmyckningar, samt ett stort vattenfall som rinner längs med en vägg. Vi satte oss ner, jag beställde en Eggnog Latte och vi tittade ut över foajén. Efter denna välbehövliga paus gick vi ut igen och passerade en souvenirbutik. Man kunde bland annat köpa t-shirts och kaffemuggar som det stod "You're fired!" på (Mr. Donald Trumps välkända ord från sin dokusåpa).

Vår lilla grupp fortsatte sedan vidare ner längs med gatan och hann med ett snabbt besök i St. Patrick's Cathedral, där en kör höll på att öva inför sin julkonsert. Väldigt mäktigt var det när en stor orgel ackompanjerade kören och fyllde kyrkan med julmusik.
Vi var nu inte långt ifrån resans absoluta huvudmål, Rockefeller Plaza! Vi gick de få kvarteren dit och fick så se den stora granen, som det här året faktiskt hade kommit från Connecticut! Efter sex månader av letande över hela landet hade granletarkommitén kommit överens om att detta var den perfekta granen för i år. Detta hade givetvis varit en stor nyhet där hemma sedan det blev känt nån gång i november. Granen var fullkomligt överbelamrad med lampor i alla dess färger och man kunde knapp se själva granen. Nere på isbanan åkte flera stycken skridskor, ett par barn och flera kostymklädda gentlemen som tydligen tagit en sväng på väg hem från jobbet, fanns i skaran. Detta var verkligen jul i New York!

Efter att ha stått och beundrat granen ett tag fortsatte vi vår promenad i riktning mot Times Square. På vägen gick vi in i en Godiva-butik. I skyltfönstret stod en medarbetare och doppade jordgubbar i choklad för att locka kunderna in i butiken. Maria, den andra svenskan i gruppen, passade på att inhandla lite fin choklad och jag underhöll mig under tiden med att stänga dörren, som aldrig ville gå igen ordentligt när kunderna kom in. När vi var klara därinne gick vi ut igen, men hann inte långt förrän vi blev stoppade av medarbetaren i skyltfönstret. "Denna ska du ha, tack så mycket för hjälpen", sa hon och räckte över en nydoppad jordgubbe storlek gigantisk till mig. Väldigt tacksamt tog jag emot den och njöt rejält av det goda bäret. Kanske ska nämna att bilder från detta och dagen i övrigt kommer senare, då jag inte har möjlighet att lägga in bilderna på datorn än på ett tag.

Efter denna aptitretare var det dags att hitta någonstans att äta. Valet föll på Friday's, eller T.G.I Friday's, som kedjan egentligen heter. Jag valde den för restaurangen typiska Jack Daniel's-burger med pommes frites med Jack Daniel's-sås. Som vanligt var portionerna enorma och det var knappt vi orkade med allt, men gott var det mesta! Givetvis var man tvungen att unna sig en öl till maten också, valet föll på Sam Adams. Jösses vad amerikansk man blivit!

Vi gick sedan vidare de få stegen mot Time's Square. Trots att det var relativt sent en onsdag kväll var det såklart fullt liv där och massor med folk. Vi gick in en vända på den stora M&M-butiken och kollade på chokladlinser i all världens färger.
Vår promenad fortsatte sedan ned längs Broadway innan vi vände upp på Avenue of the Americas. Vi kollade in Chrysler Building lite snabbt innan vi fortsatte upp mot bilen.

Klockan var närmare halv ett när vi började ta oss upp genom Harlem upp till good ole 95. Nu gick resan betydligt snabbare. Vid kvart i tre var vi hemma igen efter en betydligt längre dag än vi först trott.

Inga kommentarer: